CARA MENJAGA SOFA – DIY

Selalu Vakum

Guna vakum tangan atau berus yang berada di vakum untuk membersihkan debu dan kotoran daripada permukaan sofa. Pastikan bersihkan celah-celah sofa anda dimana banyak bulu-bulu haiwan peliharaan, serpihan makanan dan kotoran yang terkumpul. Jika sofa anda boleh diasingkan, asingkan setiap lapik sofa dan vakum setiap bahagian depan dan belakang. Jika terdapat banyak sangat bulu-bulu haiwan, boleh gunakan “Lint Roller” untuk membuang bulu-bulu yang tidak dapat dicapai oleh vakum.

Bersihkan Bahagian Kayu dan Besi Sofa

Lap kesemua kaki sofa dan bahagian bukan fabric dengan air suam dan sabun. Pastikan lap dengan kering selepas lap basah kerana tidak mana bahagian bukan fabric itu terdedah dengan karat dan kelembapan.

Pastikan Jenis Fabrik Yang Digunakan

Anda boleh mencari tag atau buku panduan sofa dan disitu ada arahan cara menjaga dan membersihkan sofa.

Buang Kotoran Degil

Jika nak membersihkan sofa sudah semestikan ingin membersihkan juga kotoran degil pada sofa. Anda boleh memanggil khidmat cucian professional atau mencari sabun yang sesuai dengan jenis sofa untuk menanggalkan kotoran degil.

Keringkan Sofa

Gunakan tuala kering untuk menyerap lebihan air dan kelembapan yang ada pada sofa. Bagi pengudaraan yang baik dan pasang kipas untuk mempercepatkan proses pengeringan.

One thought on “CARA MENJAGA SOFA – DIY

  1. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *